Recept: Stamppot Zoete Aardappel 

Vandaag in de Recepten Parade: Een heerlijk stamppotje zoete aardappel met courgette, rucola en tomaat.
Dit gerechtje barst van de groente; maar liefst 500 gram per persoon!

Voordat we je het recept stap voor stap uitleggen, vertellen we je eerst graag ietsje meer over het hoofdproduct van dit recept; de zoete aardappel.

De zoete aardappel wordt ook wel Bataat genoemd. Dat vinden wij zelf een wat minder verwarrende naam, want de zoete aardappel is geen aardappel, maar behoort tot de groente. Het is een inulinehoudende knol en dat is een belangrijk verschil t.o.v. de aardappel. Een aardappel bevat zetmeel en de bataat dus inuline. Inuline verteert langzamer dan zetmeel en daarmee is de bataat veel beter geschikt voor bijvoorbeeld suikerpatiënten.

Tevens bevat de bataat veel vezels, zit het vol met vitamines en is de bataat rijk aan de mineralen calcium, foliumzuur, kalium en betacaroteen. Over dat laatste gesproken; de roze variant bevat meer betacaroteen dan de witte variant. Betacaroteen staat ook wel bekend als provitamine A, omdat deze stof wordt omgezet in Vitamine A.

Is je interesse gewekt om eens een heerlijke stamppot klaar te maken met de bataat? Dan volgt hierbij het recept voor een overheerlijke stamppot!

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1,5 kilo bataat
  • 125 gram rucola
  • 1 courgette
  • 3 tomaten
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • Olijfolie
  • Peper&zout

Het recept:

  • Allereerst schil je de bataat. Snijd de bataat daarna in kleine blokjes.
  • Doe de bataat in een pan met water. De bataat moet net onder water staan. Breng aan de kook voor 25 minuten.
  • Snijd nu de ui & knoflook in kleine stukjes.
  • Fruit de ui en knoflook in een pan met olijfolie (tip: hoewel je wellicht gewend bent een stukje vlees altijd pas in hete olie te bakken, mag je met het fruiten van een uitje of knoflook direct het product bij de olie voegen. Wanneer de olie al heel heet is zullen de ui en knoflook anders te snel verbranden. En nog een tip: bewaar de olie waarin je de ui en knoflook hebt gegaard, want dat geeft extra smaak door je stamppot!)
  • Snijd de courgette en tomaatjes in blokjes.
  • Bak nu in een aparte pan de courgette en tomaat even gaar.
  • Kijk na 20 minuten even of de bataat al gaar is. Als je er met je vork inprikt en ze vallen uit elkaar, dan zijn ze klaar en kun je de bataat afgieten.
  • Pak een schaal en schep hierin de bataat met de ui en knoflook (en dat beetje olie uit de pan, van die tip ;)). Stamp het geheel fijn en breng verder op smaak met zout en peper.
  • Voeg nu de alle overige groente toe door het er doorheen te roeren (niet te stampen).
  • De rucola verdeel je deels door de stamppot en het andere deel kun je er los bij serveren.
  • Tip: wij vinden dit receptje extra lekker met een beetje feta kaas er overheen verkruimeld!

Eetsmakelijk!